Szállás és étkezés


Utolsó frissítés: 2019. február 5.


2009-ben bevezettek egy előfoglalási rendszert, így lehetőséged van akár már hónapokkal előre helyet foglalni a menedékházakban. (Sajnos csak franciául érhető el az oldal.)
Fizetni bankkártyával tudsz. Erről egy email-t fogsz kapni, mellyel igazolni tudod majd a foglalásodat. (A menedékház gondnokánál nincs lista.)
 

 

A GR20 mentén összesen 12 menedékház (refuge), jónéhány "mászó szálláshely" (gite d'etape), és "pásztor tanya" (bergerie) is található. A tanyák némelyikénél ellátást és szállást is kaphatunk, de legtöbbjüknél inkább csak helyi különlegességek, mint pl. kecske- és tehéntej, sajtok, kolbászok stb. vásárolhatóak. A menedékházak egész évben nyitva vannak, de szezonon kívüli időszakban - novembertől májusig - élelmet nem árulnak.


A legtöbb helyen van gáztűzhely és edény, lábas vagy serpenyő. Néhol még evőeszköz is. A gyufáról viszont neked kell gondoskodnod. A kempingezők nem használhatják a menedékházban lévő edényeket, sem a tűzhelyet, ez mindenhol ki van írva. Számukra a kempingrésznél biztosítanak főzőeszközöket, ám ez néha hiányos felszereltségű. (Bár nekünk nem szóltak, amikor a benti eszközöket használtuk.) 

A gyakorlatban azok is megállhatnak egy-egy levest főzni, akik nem az adott turistaházban szállnak meg – ezt senki sem ellenőrzi. Egyes napszakokban (pl. kora reggeli indulás előtt) sorállás lehet a közös tűzhelyeknél.


Ha vacsorázni szeretnél, azt külön be kell jelenteni, majd egy közös időpontban étkezik mindenki és mindenki ugyanazt a menüt kapja. Ha sokan szeretnének enni és kevés a hely, akkor "bejelentkezés" alapján állítanak fel sorrendet és kisebb csoportokban zajlik az étkeztetés. Az ellátásért és a szállásért általában vacsora után kellett fizetni.
Mivel nem mindenhol étkeztünk, nincs tapasztalatom az összes menedékház "házirendjéről",
 de a minőségük (és az áruk is!) nagyon különböző, van ahol valami zöldség-darabokkal feldúsított tésztát adnak, van ahol háromfogásos vacsorát kapsz, tehát érdemes előre megkérdezni, hogy mi a kaja.


A fekvőhely egy matracból áll, ágynemü nélkül. Ha nem szeretnél magaddal sátrat cipelni, megteheted, hogy a menedékháznál bérelsz egyet. (2 személyes) Ehhez matrac is jár, így polifoamra nincs szükség. 
Bár ezek tisztasága erősen kérdéses, esetleg egy könnyű lepedőt érdemes vinned. Viszont hálózsák mindenképp legyen nálad.


A menedékházakban nincsenek konnektorok. Kivétel a Vizzavonában lévő hotel és Vergio, ahol a kempingezők részére is biztosítanak néhányat. 
Egyes pásztortanyákon némi rábeszélésre megengedik, hogy rövid ideig töltsd a kütyüidet az aggregátorról (a birkák, kecskék fejéséhez használják az aggregátort).

 

A legtöbb menedékházban van kisebb-nagyobb ételválaszték, pl. csoki, kekszek, porlevesek, szárított gyümölcsök, WC papír, fogkrém, naptej – mind aranyárban. Ételt nagyrészt készen lehet kapni (vacsora és reggeli), ’igazi’ élelmiszerbolt nincs az útvonal mentén, kivéve egy-egy kicsi boltot Col de Vergio-ban, Vizzavonában (a refuge-val szemben), a Col de Bavellában és a közeli falvakban – de ezek sem a ’síksági’ áron adják a kajákat.

(Calasima és Albertacce az 5. szakasz, Soccia és Orto a 6. szakasz, Canaglia és Tattone a 8. szakasz Ghison a 10. szakasz, Zicavo a 13. szakasz, Quenza a 14. szakasz közelében.) Éppen ezért, az alapvető élelmiszerekről (pl. szárított étel, magvak stb.) neked kell gondoskodnod és vinned az út során.
Az útvonal közelében lévő falvak sajnos nincsenek annyira közel. Általában minimum 3 órás gyaloglásra kell számítanunk. A visszafelé úttal együtt ez annyit jelent, hogy egy falusi kiruccanás, akár egy teljes napi programot is kitehet.

Általában az összes menedékház patak/forrás közelében épült, így mindenhol tudsz magadhoz venni vizet. Útközben is akadnak patakok, melyek kellő körültekintéssel ihatóak. Ezenkívül kijelölt forrásokat is találunk az út mentén. Ha nem vagy biztos a víz tisztaságát illetően, használj fertőtlenítő tablettát.

Mindig legyen nálad elegendő folyadék, azaz legalább 2-3 liter!

Mosdani patakvízben lehet, vagy hideg vízzel zuhanyozni. (Vergionál és Vizzavonánál van melegvíz.) Pottyantós/guggolós wc minden menedékháznál van, de papír nem árt, ha van nálad.
 

 

Jó, ha tudod: A túrázók körében több alkalommal is előfordultak akut fertőzéses megbetegedések, szalmonella típusú tünetekkel. Fórumon többen arról számoltak be, hogy egyes menedékházaknál történt étkezés után, vagy az ottani forrásvíztől lettek rosszul. A tünetek lehetnek: hányinger, hányás, hasmenés, gyengeség, étvágytalanság és hőemelkedés. A fertőzés rendszerint 2-3 nap alatt magától elmúlik.

pnrFigyelem! A Nemzeti Park területén tiltott a vadkempingezés és a bivakolás, így hivatalosan (...) a GR20 útvonalán is csak a menedékházak által elkerített vagy erre a célra kijelölt sátor- és bivakhelyeken szabad sátrat felállítani.

A gyakori macchia- és erdőtüzek megelőzése végett tűzrakási tilalom van. Ezt szigorúan veszik.

 

A menedéházak elérhetőségeit, telefonszámait az alábbi linkről töltheted le:

Prospektus