Utolsó frissítés: 2019. február 6.

 

A GR20 függőlegesen szeli át Korzikát összekötve a sziget északi és déli részét, észak-nyugatról dél-keleti irányba. 170 km hosszú, összesen közel 10.000 m szintkülönbséggel. Átlagosan 15 nap alatt teljesíthető, de saját tapasztalat szerint ehhez nagyon jó kondi szükséges.


A túraútvonal 2 részre bontható:


 - Északi, mely Calenzanatól Vizzavonaig, a felezőpontig tart. Ez az út nehezebbik fele, mivel sokkal sziklásabb és meredekebb, mint a déli. Bár sokan éppen emiatt tartják szebbnek is.

 


 - Déli, mely Vizzavona és Conca között húzódik. Ez a túra könnyebbik része.

 

Tipp: Mivel a déli rész könnyebbnek bizonyul, praktikus lehet az utat Concatól megkezdeni, így több időnk van alkalmazkodni a terheléshez. A másik jelentős ok, ami emellett szól, hogy a nap így nem szemből, hanem a hátunk mögül fog sütni. Ez a tény fotózás szempontjából sem éppen elhanyagolható. :)

 

Fontosnak tartom megjegyezni, hogy a déli rész egyes szakaszai is jócskán igénybe veszik karizmainkat.
 


 

A korzikai tömegközlekedés nagyon rossz: ritkák a járatok és sokszor figyelmen kívűl hagyják az átszállási lehetőségeket.

 

Calenzana, a GR20 északi pontja Calvi városától 12 km-re található. Megközelíthető a St. Catherine repülőtérről, mely 10km-re van Calvitól; busszal Bastia-Calvi vagy vonattal Bastia-Calvi. Calvi-Calenzana között busz közlekedik.

 

A Bastia Poretta reptérről kb. 10 €-ért juthatunk el busszal Bastiába.

 

Bastia térképBastia Poretta-Bastia buszjárat menetrendje letölthető a következő linkről:

Bastia Poretta-Bastia buszjárat


Tipp: A St. Catherine repülőtérről nincs közvetlen járat Calenzanaba, csak taxival juthatunk el odáig. Ez kb. 35 €-ot kóstál.

Ha komppal közelítjük meg Bastiat, legegyszerűbben Livornoból (IT) tehetjük ezt meg, Livorno-Bastia komp.


Az olasz vonatmenetrend megtalálható itt.(forrás: Bereznay I.: Korzika)


Conca
, a GR20 déli pontja Porto Vecchio kikötővárosának közelében helyezkedik el. Megközelíthető komppal (Porto Vecchio) – csak Civitavecchiaból (IT) és Marseillessből (FR) – busszal Bastia-Santa Lucia de Porto Vecchio, ahonnan mindössze 7 km-re van Conca,
Santa Lucia de Porto Vecchio-Conca; illetve Figari repteréről busszal; Ajaccio repteréről szintén busszal.
(átszállással)

 

Júliustól augusztusig közvetlen buszjárat Conca és Porto Vecchio között.

 

Ha autóval szeretnél menni, kb. 2500 km-rel számolj. Autópályamatricákkal együtt ez megközelítőleg 400 Eur-t jelent egy autóra. Komppal együtt kb. 15 óra az út hossza. (Budapestről kb. 9 óra alatt érhetünk Livornoba.) A kompjegyet minél előbb lefoglalod, annál olcsóbb!

 

Korzikán lehetőség van autóbérlésre is, a Hertz a legolcsóbb.

gr20-transport.png 
Tipp: Az egyik leggyorsabb és legolcsóbb megoldás a repülővel való utazás. Persze itt is észnél kell lenni, hogy jó előre lefoglaljuk a jegyet. (Easyjet, oda-vissza kb. 75e Ft + összesen kb. 15e Ft helyi utazásokkal.) Ugyan közvetlen járat nem indul Budapestről Korzikára, de több átszállás közül is választhatunk:

oda pl.: Budapest - London Gatwick és London Gatwick - Bastia Poretta;

vissza pl.: Bastia Poretta - Svájc Genf és Svájc Genf - Budapest.

Ugyan vesztünk egy éjszakát, de mindössze 1,5 nap alatt a starthoz érhetünk, sőt még olcsóbb is, mint vonattal. Nem beszélve az utazás fáradalmairól, ugyanis pénteki indulással is csak hétfőn lehetne megkezdeni a túrát.Más megoldások:

> Wizzair járattal Budapestről Pisaba, Pisa Airport és Pisa Central Station között vonat vagy közvetlen buszjárat Pisa Airport és Livorno között. Ha netán mégis a városnézés mellett döntenénk: Pisa Central Station-Livorno vonattal (20km). Livornoból 4 órás kompút Bastiaba. (Ez összesen kb. 80e Ft-ra jön ki helyi utazással együtt, oda-vissza. Természetesen itt is jó előre le kell lefoglalni a repjegyet.) Ami kétséges lehet, hogy Bastiaba érve viszonylag kevés időnk van a soron következő tömegközlekedési eszközök eléréséhez, amúgy nincs közöttük nagy fizikai távolság.
Ez a legolcsóbb utazási lehetőség Korzikára!

 

> Wizzair járattal Rómán keresztül Civitavecchiaba, majd onnan átkompolni Porto Vecchioba. Ez az útvonal hosszabb, 3 éjszakát is veszítünk.